C.V.

Even voorstellen…

jeroen-hendriksenIk ben geboren in 1945. Na de middelbare school ben ik fysiotherapie gaan studeren en rond mijn dertigste sociale pedagogiek met als specialisaties volwasseneneducatie en organisatieontwikkeling. Na twaalfeneenhalf jaar in de gezondheidszorg gewerkt te hebben, ben ik overgestapt naar het middelbaar beroepsonderwijs. Eerst als docent en intern onderwijskundig begeleider, later als adjunct-directeur en directeur/voorzitter van de Centrale Directie van een MBO-school voor Dienstverlening en Gezondheidszorg. Na de (voor mij derde) fusie in het MBO in 1995 ben ik als directeur overgestapt naar het commerciële onderwijs in de gezondheidszorg: de Academie voor Haptonomie in Doorn (drie dagen). Twee dagen van de week werkte ik als trainer-adviseur, vooral rond vragen met betrekking tot intervisie, coaching, teambuilding en organisatieontwikkeling. Na vijf jaar ben ik in 2000 overgestapt naar de Associatie voor Coaching. Vanaf 2005 werk ik als zelfstandig ondernemer.

Schrijven

Route naar succes netwerkbijeenkomst in Haagse Poort, Beatrixzaal, Den Haag
Route naar succes netwerkbijeenkomst in Haagse Poort, Beatrixzaal, Den Haag

Mijn eerste boek (1982) heette Levend leren en is allang niet meer verkrijgbaar. In dit boek hield ik me bezig met leren op basis van het door Ruth Cohn ontwikkelde model van de themagecentreerde interactie. In 1986 verscheen de eerste druk van Intervisie bij Werkproblemen. Samen met enkele collega’s uit onze toenmalige intervisiegroep bewerkten we onze ervaringen in boekvorm, wederom op basis van de themagecentreerde interactie. Ervarend leren in al zijn verschijningsvormen is een soort levensthema geworden.

Vervolgens verschenen Het Begeleid Intervisie Model (1994), Collegiale Consultatie en coaching (1999) en het Werkboek Intervisie (2002), Het thema centraal (2004) en Cirkelen rond Kolb (2005).  Het Handboek Intervisie (2009; gericht op begeleiders van intervisiegroepen) maakte het drieluik over intervisie compleet.

Leren

Bij het leren laat ik me verrassen door creatieve momenten die ontwikkelingen in gang zetten. Het is belangrijk dat ik mij tijd gun voor reflectie en het maken van nieuwe concepten en experimenten. Heerlijk om zo te werken. Deze inspiratie probeer ik over te brengen tijdens mijn werk. Want het leren leren bezielt me.

Coaching

Ik voel me facilitator van leerprocessen. Met name bij coaching kan ik hieraan vorm geven door met hoofd en hart steun te geven en een ander zijn of haar ontdekkingsreis te laten maken. Ik gids, bied structuur, focus op doelstellingen. De ander leert op eigen kracht te vertrouwen: bewustwording, verantwoordelijkheid nemen en resultaat boeken gaan hand in hand. Dat maakt dat coaching dicht bij mensen ligt.

Mijn eigen rol als personal coach benoem ik wel eens als één van ‘alerte terughoudendheid’. Ik help de ander zijn eigen weg te zoeken, niets meer en niets minder. Trek mij terug als de ander het zelf kan, ben alert aanwezig als de situatie daarom vraagt.